Kookboekrecensie Soep (Soup en zo)

Verschillende soep-cheffen  van “Soup en zo” (een take -a way soepwinkel met meerdere locaties uit Amsterdam) hebben hun soep recepten gedeeld in dit boek.

Het is voor mensen geschreven die opzoek zijn naar lekkere en voedzame soepen, mensen die het leuk vinden om te koken met natuurlijke ingrediënten. De soepen zijn niet moeilijk te maken, wel erg smaakvol.

Bijna alle soepen zijn vegetarisch. Er wordt een indeling gemaakt  die bestaat uit:

  • Puur-puree soepen waarbij groente de hoofdrol speelt: vegetarisch.
  • Groentesoepen die niet gepureerd zijn waarbij inspiratie vooral uit het buitenland wordt gehaald: vegetarisch.
  • Soepen met peulvruchten. Een paar soepen hiervan zijn niet vegetarisch.
  • Bouillons. Het gaat dan vooral om kippenbouillons waarmee 3 recepten  van kippensoep mee gemaakt zijn en een uiensoep met gebakken pancetta. Niet vegetarisch.
  • Toppings.

Er staat een klein stukje beschreven hoe ze hun soepen op smaak brengen en wat daar bij komt kijken. Van elke soep staat er naast het recept een foto. Verder staan er nog wat foto’s in van hun afhaalrestaurants.

Ik heb het boek al enkele jaren in huis. Vooral in de herfst en winter maak ik bijna dagelijks soep voor de lunch. Meestal laat ik mij inspireren door ingrediënten die ik in huis heb. Vaak blader ik door dit boek om inspiratie op te doen. Het boek heeft een handig formaat en is overzichtelijk. Er staan leuke toppings in die je soep een extra bite geven, extra smaak geven of zorgen dat je soep er gezellig en mooi uitziet, ook niet onbelangrijk. De toppings nodigen uit om af te wisselen en te gebruiken bij verschillende soeprecepten. Ik vind bijvoorbeeld een pesto heerlijk in een soep.

  In de groentesoepen wordt water gebruikt om toe te voegen. Zelf trek ik altijd bouillon van groenten zoals ik geleerd heb op “De Groene Kookacademie”. Hierdoor worden de soepen nog voedzamer en smaakvoller dan met water. Jammer dat er geen recepten in het boek staan van lekkere groentebouillons.

De recepten staan duidelijk beschreven, er staat steeds bij voor hoeveel personen het recept is. Boven de meeste recepten staat een korte inleiding of leuke anekdote. Bijna alle ingrediënten zijn goed verkrijgbaar, ook in de supermarkt. Ik had alleen nog nooit van Galangawortel gehoord en niet alle soorten pepertjes zullen overal verkrijgbaar zijn.

Mijn favoriete recepten uit Soep zijn: Knolselderijsoep, Courgettesoep met Parmezaanse kaas en basilicum, Broccolisoep met geroosterde zaden, Pittige bloemkoolsoep en alle tomatensoepen die in het boek staan.

Van mij krijgt Soep

Soep op het vuur is als een goede vriend in huis

Extra lekkere soep is als nieuwe familie

Ischa Meijer

Nederlands auteur

Voor deze recensie heb ik Zoete-aardappelsoep met kokos en cashewnoten gemaakt, dit recept heb ik letterlijk overgeschreven. Ik gebruik zelf meestal olijfolie en bouillon in plaats van water.

Voor 4 personen                                         

40 ml zonnebloemolieVerhit de zonnebloem in een soeppan en fruit daarin de ui, gemberwortel, Spaanse peper en knoflook.
1 middelgrote ui, grof gesnipperdVoeg de zoete aardappel toe en zoveel water dat het geheel onder staat.
1 duimgroot stuk gemberwortel geschild en grof gesnedenBreng aan de kook, draai het vuur laag en kook de aardappels gaar met de deksel op de pan.
2 tenen knoflook, grof gesnedenDoe dan de creamed coconut, de tamari en het limoensap erbij.
1 kg zoete aardappels, geschild, gewassen en grof gesneden  Draai het vuur uit en pureer de soep met een staafmixer.
½ Spaanse peper, grof gesnedenBreng op smaak met limoensap, tamari en zeezout.
800 ml water 
75 g creamed coconut (santen) verkrijgbaar bij de betere supermarkt en de  tokoServeer de soep met de koriander en de cashewnoten
4 tl tamari (japanse sojasaus)+ extra naar smaakOm te garneren: koriander en met een snuf zeezout in een drup olie geroosterde cashewnoten.
sap van ½ limoen, zeezout 

Wil je meer informatie of advies laat een bericht achter, bel:0612423675 of kijk op www.in-goeden-doen.nl